Niskowęglowodanowa dieta wysokobiałkowa grozi rakiem?
17 marca 2011, 12:57Wybierana przez wiele odchudzających się osób dieta z dużą zawartością białka i niską węglowodanów prowadzi do zmian w jelicie grubym, które mogą zwiększać ryzyko raka jelita grubego (American Journal of Clinical Nutrition).
Pamięć praktycznie bez kontaktu
28 czerwca 2011, 08:49Krótkotrwałe (ok. 2-godzinne) doświadczenie wzrokowe z jakimś wzorem sprawia, że mózg zapamiętuje go na wiele miesięcy, a nawet lat.
Imbir zmniejsza stan zapalny jelita grubego
12 października 2011, 10:28Suplementy z imbiru obniżają markery stanu zapalnego toczącego się w jelicie grubym (Cancer Prevention Research).
Stradivariusa po dźwięku nie poznacie...
3 stycznia 2012, 13:29Grając na skrzypcach, zawodowi muzycy nie są w stanie stwierdzić, czy jest to wart fortunę stradivarius, czy instrument wykonany w zeszłym tygodniu lub miesiącu. Co więcej, gdy zapyta się ich, który instrument chcieliby zabrać do domu, wskażą raczej na współczesne skrzypce (Proceedings of the National Academy of Sciences).
Używanie komórki w ciąży może prowadzić do zaburzeń zachowania dzieci?
16 marca 2012, 11:48Wystawienie na oddziaływanie promieniowania elektromagnetycznego emitowanego przez telefon komórkowy wpływa na rozwój mózgu płodu, co potencjalnie może doprowadzić do nadaktywności.
Lodowce Grenlandii na starych fotografiach
30 maja 2012, 09:19W piwnicach duńskiego urzędu kartograficznego odkryto liczące 80 lat fotografie wykonane podczas ekspedycji Knuda Rasmussena na południowym wybrzeżu Grenlandii. W Nature Geosciences ukazała się właśnie analiza wykonana przez uczonych z Ohio State University
Po nitce do kłębka, czyli od piwnicy na wina do etruskich piramid
19 września 2012, 06:09Dzięki wyrzeźbionym w ścianie schodom archeolodzy zorientowali się, że to, co obecnie spełnia rolę piwnicy na wina, jest szczytową częścią etruskiej piramidy. Do odkrycia doszło w Orvieto w środkowych Włoszech.
Alergia przez wodę i herbicydy?
3 grudnia 2012, 14:182,4-dichlorofenol, który powstaje jako produkt uboczny chlorowania wody oraz w wyniku transformacji środowiskowej jednego z herbicydów fenoksyoctowych kwasu 2,4-dichlorofenoksyoctowego (2,4-D), częściowo odpowiada za wzrost zapadalności na alergie pokarmowe w krajach rozwiniętych.
Poziom bilirubiny w surowicy pozwala określić ryzyko raka płuc
9 kwietnia 2013, 11:19W porównaniu do palaczy z największymi poziomami bilirubiny, uzależnieni mężczyźni z niskim stężeniem barwnika żółciowego w surowicy znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka wystąpienia i zgonu z powodu raka płuc.
Różne rodzaje szczęśliwości inaczej wpływają na ekspresję genów
30 lipca 2013, 11:00Różne rodzaje szczęśliwości inaczej wpływają na ekspresję genów.